Reisverslag: Seoul

Reisverslag: Seoul


Maandag 23 juli

Na ’s ochtends een bezoek gebracht te hebben bij het Gyeonbokgung paleis (het belangrijkste en grootste paleis in de Joseondynastie) kregen wij een noodmelding over de hittegolf. Dit betekende natuurlijk dat wij even moesten bijkomen bij het zwembad in het hotel in de wijk Gangnam. Om half 7 werden wij verwacht bij het COEX center voor de welkomstreceptie. De hapjes waren uitstekend! We gingen niet al te laat naar het hotel omdat ons de volgende dag een excursie naar de Noord-Koreaanse grens te wachten stond.

Dinsdag 24 juli

De wekker ging al vroeg, 06:00 om exact te zijn. Om 07.45 moesten wij ons melden bij het reisbureau waarmee we op excursie zouden gaan. Nu is Seoul een vrij grote stad (rond de 25 miljoen inwoners) dus je kunt je voorstellen dat je vrij lang bezig bent om van de ene kant naar de andere kant te reizen. Vol goede moed gingen we per bus naar de DMZ (gemilitariseerde zone) waar we o.a. de Freedom Bridge bezochten en de 3de infiltratietunnel. Na een heerlijke lunch, vertrokken we naar de Joint Security Area (JSA), de onderhandelingsplek van Noord- en Zuid-Korea en de plek waar in 1953 de Korean Armistice Agreement werd getekend. We hebben zowaar even, kort maar krachtig, op Noord-Koreaanse bodem gestaan. Helaas waren ze niet geïnteresseerd in ons verkiezingsplatform of de Participatie-app ;). Na indrukwekkende verhalen gehoord te hebben van een Noord-Koreaanse vrouw die in 2011 is gevlucht was het tijd om weer huiswaarts te keren.

Woensdag 25 juli

Bob was gevraagd om als ‘discussant’ op te treden bij een presentatie ochtend. Hierbij werden vier presentaties gegeven van de South China University of Technology, de Korea University Business School, de Hanyang University uit China en de University of Lodz uit Polen. Het thema van dit congres luidde “Employment for a sustainable society: What has to be done?”.

Donderdag 26 juli

Donderdag 26 juli was de dag waarop e-Democracy zijn presentatie mocht geven. We werden al vroeg verwacht dus waren weer vroeg uit de veren. e-Democracy was gevraagd om de casus ‘Hengelo’ te presenteren. Hier heeft e-Democracy in samenwerking met de Gemeente Hengelo en Ecorys een MPO uitgevoerd. Naast e-Democracy werden er in dezelfde zaal nog drie andere presentaties gegeven door de ECNU uit China, The University of New South Wales Australia en The Pennsylvania State University.

‘S avonds was het tijd voor het galadiner. Na het uitreiken van de Awards werd binnen rap tempo het eten opgediend (Koreanen houden wel van snel eten). Na leuke gesprekken gevoerd te hebben met o.a. een Japanse Counselor en een Botswaanse hoogleraar was het tijd om naar de karaoke bar te gaan. De filmpjes zullen we, voor eigen bestwil, niet delen.

Vrijdag 27 juli

Dit was alweer onze laatste dag. Na nog twee keer bij de beste Italiaan (ja, in Seoul) gegeten te hebben en een laatste duik genomen te hebben was het tijd om huiswaarts te gaan.

Wij vonden het beide een bijzondere ervaring om aanwezig te mogen zijn bij een congres in een land waar je zelf niet snel naartoe zou gaan. De mensen zijn vriendelijk maar een tikkeltje introvert (of zijn Nederlanders misschien extravert?), de stad is ontzettend schoon, het eten is heerlijk en het was vooral erg warm.